Stijging eenzaamheid onder de ouderen.

8 juni 2020 admin Comments Off

Eenzaamheid onder de ouderen in Nederland neemt steeds meer toe. 75-plussers voelen zich sneller alleen en eenzaam door verschillende gebeurtenissen om hun heen. Zoals het overlijden van naasten. Daarnaast zijn ouderen minder mobiel en wordt de zelfstandigheid van hen steeds minder. Er wordt verwacht dat de eenzaamheid in Nederland zal blijven groeien in de aankomende jaren.

Wat zou je kunnen doen?

1.Eenzame ouderen bezoeken
Het beste om te doen is om ouderen waarvan je weet dat ze eenzaam zijn, te bezoeken. In je eentje zul je eenzaamheid onder de ouderen niet oplossen, maar begin klein en probeer mensen om je heen te stimuleren om dit ook te doen. Samen zou je grote resultaten kunnen boeken. Drink een kopje koffie, ga een half uurtje wandelen of bied aan om af en toe boodschappen voor ze te doen. Wanneer dit bevalt, probeer het contact dan op vaste dagen en tijdstippen te herhalen. Structuur en duidelijkheid is voor ouderen ook erg belangrijk.

2. Stuur een kaartje
Een klein gebaar is het versturen van een kaartje naar een eenzame ouder. Hiermee kan je het verschil maken voor deze persoon.

3. Bewegen met ouderen
Al ga je 30 minuten wandelen met een ouder persoon. Dit zal hem of haar heel erg helpen om mobieler en zelfstandiger te worden. Een goede lichamelijke conditie stimuleert ook het denkvermogen en de hersenen. Probeer dus eens een ouder persoon mee te nemen voor een korte wandeling of om even een kleine work-out te doen. Uiteraard niet te zwaar.

4. Schilderen, knutselen of puzzelen
Creatieve activiteiten kunnen voor veel plezier en ontspanning zorgen bij de ouderen. Ga daarom gezellig een leuke activiteit doen. Je zult zien dat het erg leuk is en dat de oudere zal opbloeien.

5. De yibbla app
Met de yibbla app kun je ook op afstand contact hebben en houden met ouderen. De verschillende functionaliteiten van het platform maken het leven van onze ouderen een stuk aangenamer.

Samen kunnen we voor een glimlach zorgen. Dat is toch heel veel waard?