Senioren en de nieuwste technologie.

8 juni 2021 admin Comments Off

Steeds meer maken we gebruik van de nieuwste technologieën. Dit kan zijn voor het invullen van formulieren tot aan het betalen van de boodschappen in de supermarkt. Het kan tegenwoordig allemaal via de mobiele telefoon. Erg fijn voor de jongeren die goed hun weg weten te vinden met betrekking tot deze ontwikkelingen, maar er is ook een grote groep senioren die dit dit lastig vinden. De technologie gaat voor hen te snel en het bijbenen hiervan wordt steeds moeizamer.

Technologie in de zorg
De ontwikkelingen in de zorg zijn enorm op het gebied van technologie. Van ouderen wordt steeds meer verwacht om hierin mee te gaan, maar dit gaat niet altijd goed. Vele apps zijn te gedetailleerd, beschikken over kleine letters, schermen en functieknoppen. Het verkeerd drukken op een knop is zo gedaan. Daarnaast moeten de senioren steeds meer inspanning leveren en worden onrustig van het niet goed kunnen gebruiken van verschillende apparaten. 

De nieuwe technologieën zijn erg handig voor de zorg, maar voor de specifieke doelgroep ouderen niet altijd eenvoudig.  Deze technologische ontwikkelingen ondersteunen het zorgproces door o.a. de opvolging van noodmeldingen te vereenvoudigen en het houden van toezicht op afstand mogelijk te maken. Tegenwoordig is er sprake van een personeelstekort binnen de zorgsector, waarbij de technologie in de zorg de werkdruk van het personeel kan terugdringen. Daarnaast worden er ook constant technologieën ontwikkeld om zorg op een veilige en betrouwbare manier te verlenen.

Langer zelfstandig wonen
De meeste senioren willen het liefst zo lang mogelijk alles zelf doen. Door zorg op afstand, beeldbellen en het leggen van sociale contacten, krijgen senioren de kans om langer onafhankelijk te zijn en dus een langere tijd veel zelf te mogen en kunnen doen. Digitaal vaardige ouderen zijn vaak minder afhankelijk en kunnen zelf beslissingen nemen.

De senioren en hun mening
Ouderen zijn enthousiast als het gaat over het leggen van contacten, maar geven aan het lastig te vinden om de nieuwste technologie te snappen. Simpel weg denken de senioren dat zij niet beschikken over de vaardigheden. De ingewikkelde voorbereidingen en installaties schrikt hen af. Er is dan ook meer hulp nodig om ouderen online verder te helpen door juist gebruik te maken van grotere letters, schermen en functieknoppen. Daarnaast is de veiligheid een belangrijk aandachtspunt.

Passende technologie die wél te begrijpen is
Het is al wel duidelijk dat onze yibbla platform speciaal is ontwikkeld voor deze zorgbehoevende ouderen. Bij het ontwikkelen van het platform stond de gebruiksvriendelijkheid centraal én dat staat het uiteraard nog steeds. Dat heeft ervoor gezorgd dat het juist voor deze doelgroep eenvoudig te begrijpen en te gebruiken is.